Rouw en verliesverwerking

Verlies hoort bij het leven. Mensen overlijden en mensen vertrekken (bijvoorbeeld door een scheiding), ook als wij dat liever niet willen. Als u onlangs een familielid of een goede vriend heeft verloren dan kan dat flink aankomen. Dat neemt niet weg dat het niet altijd gemakkelijk is om dat verlies ook daadwerkelijk te accepteren.

Soms lukt het niet om het verlies van dierbaren te kunnen accepteren. Het verlies is gewoon te pijnlijk om toe te kunnen geven. Begrijpelijk, maar niet goed omdat mensen op die manier kunnen blijven ‘hangen’ in de verwerking en er zo eigenlijk nog een probleem bij maken: iemand kwijt zijn en zelf in een onverwerkt rouwproces blijven steken.

Kort na het verlies van een dierbare zult u zich in het begin misschien erg eenzaam kunnen voelen en kunt u het spoor een beetje kwijt zijn. Aangezien u toch uw eigen leven weer moet gaan oppakken, is soms begeleiding bij het verlies nodig. Zeker als vrienden en familie u om wat voor reden dan ook niet goed kunnen helpen bij uw rouwproces.

Het is belangrijk om op een goede manier afscheid te kunnen nemen, om bepaalde meer negatieve gedachtenpatronen om te zetten naar meer positieve en uiteindelijk leren omgaan met het verlies en alle gemis, verdriet en emoties die daar bij horen. Centraal staat in ieder geval dat rouwen een heel belangrijke functie heeft om het verlies uiteindelijk een plaats te geven.

Rouwen doen we allemaal op onze eigen manier. Maar het is wel de bedoeling dat u het proces ook op een goede manier doorloopt. Die ruimte krijgt u ook.