Onzekerheid, negatief zelfbeeld, faalangst

Het is prettig als u een helder beeld hebt van wie u bent en wat u kunt: dat u stevig met beiden benen op de grond staat. Niets of niemand kan u van de wijs brengen. Het is alleen niet altijd het geval dat mensen zich zeker voelen van zich zelf. Vaak voelen mensen zich juist onzeker en hebben daar last van. Als u vaak onzeker bent en weinig zelfvertrouwen hebt, dan kan uw onzekerheid chronisch worden. U twijfelt niet alleen over bepaalde keuzes, of over wat u wel en niet kunt. U twijfelt over uw hele zelfbeeld: over wie u bent, wie u wilt zijn en wat u graag zou willen doen. Gedachten over uzelf zijn vaak negatief in plaats van positief. U hebt het gevoel op ieder punt te falen.

Het kan zijn dat u het gevoel heeft te kort te schieten naar belangrijke mensen in uw omgeving, zoals bijvoorbeeld naar uw partner of naar uw kinderen. Dat kan zo sterk worden dat u het gevoel heeft geen goede vader of moeder te zijn. U raakt snel teleurgesteld in uzelf of schaamt zich voor wat u doet en wie u bent.

Om u zekerder te voelen vraagt u bevestiging aan anderen. Alleen als een ander zegt dat het goed is, is het goed. U vindt het immers moeilijk om zelf te zien wat uw kwaliteiten zijn. Familie en vrienden moeten vertellen waar u goed in bent en waarom u leuk bent. Hierdoor kunt u heel afhankelijk worden. Als anderen positief over u praten, dan gelooft u ze niet. U denkt al snel dat er niets positiefs over u te zeggen is. U bent vergeten hoe het voelt om trots op uzelf te zijn.

Als u veel bevestiging van anderen nodig hebt, vergeet u waar uw eigen grenzen liggen en als u niet goed weet waar uw grenzen liggen, dan stelt u al snel te hoge eisen aan uzelf. U wilt anderen niet teleurstellen, maar ook uzelf niet. U wilt alles 100 procent goed doen. Maak u dan toch een fout, dan heeft u het gevoel dat u een mislukkeling bent. Wanneer iets goed gaat of lukt, dan wordt dat vaak toegeschreven aan geluk of aan allerlei andere zaken die buiten uzelf liggen. Daarmee doet u zichzelf te kort. Niemand doet altijd alles fout of altijd alles goed. Fouten maken hoort er bij en het is de kunst dat te accepteren zonder dat u zichzelf naar beneden haalt.

Onzekerheid neemt alleen af als u een gevoel van zelfvertrouwen uit uzelf haalt. U wordt niet zekerder als u zichzelf vergelijkt met anderen. Of als U bevestiging zoekt bij anderen. Uw zelfvertrouwen zal groeien als u ontdekt wie u bent, wat u wilt en waar uw grenzen liggen. Het is niet makkelijk om daar achter te komen, maar ook niet onmogelijk. Een aantal gesprekken met een psycholoog kan helpen om te kijken op welke manier u minder onzeker kunt worden.