In Nederland heeft ongeveer 45% van de volwassen bevolking overgewicht en wordt bij14% obesitas (gevaarlijk voor overgewicht) vastgesteld. Dat is nogal wat. Het is bekend dat overgewicht een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben mensen met overgewicht een grotere kans op het ontwikkelen van suikerziekte (diabetes mellitus type II), een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Bij obesitas is die kans nog veel groter. Daarom is het verstandig om overgewicht aan te pakken. Dat is alleen gemakkelijker gezegd dan gedaan
Hoe komt het eigenlijk dat mensen overgewicht krijgen? Op het eerste gezicht is daar een eenvoudig antwoord op te geven: overgewicht ontstaat als iemand meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbruikt. Ook is het zo dat de ene persoon sneller last heeft van overgewicht dan de ander. Er kan namelijk sprake zijn van een erfelijke aanleg voor overgewicht. Maar ook dan komt overgewicht pas tot uiting bij de combinatie van te veel eten en te weinig bewegen.
In het kader van overgewicht zijn twee vormen van eetstoornissen belangrijk: boulimia nervosa en het zogenaamde “binge eating disorder” (BED) ook wel eetbuistoornis genoemd. Bij boulimia nervosa hebben mensen last van eetbuien die ze daarna weer compenseren met laxeermiddelen, braken of extreem veel en zwaar sporten. Mensen die alleen last hebben van eetbuien (BED) compenseren dat niet, worden steeds zwaarder en vallen al gauw in de categorie obesitas (gevaarlijke vorm van overgewicht).
De oorzaak van het hebben van eetbuien is niet altijd gemakkelijk aan te geven. Over het algemeen kunnen eetbuien worden onderverdeeld in drie groepen: lijngerichte, emotionele of externe eetbuien. Bij externe eters wordt de eetbui veroorzaakt door het zien of ruiken van eten. De lijngerichte eter hanteert vaak strenge eetregels juist om af te vallen, waardoor ze (veel) te weinig calorieën binnen krijgen en weinig plezier meer in eten hebben. Dit strenge lijnen leidt tot hongergevoelens die tot eten aanzetten, waardoor de zelf opgelegde strenge eetregels worden gebroken. Men gaat eten en reageert op een manier van “ het maakt nu toch allemaal niets meer uit” en men krijgt een eetbui. Soms zelfs meerdere achter elkaar. De emotionele eter zit niet goed het vel en gaat eten als die zich eenzaam voelt, verdrietig of boos is. Eten wordt dan een soort compensatie voor het negatieve gevoel. Hier moet dus gezocht worden naar het onderliggen de probleem.
Eetstoornissen leiden tot gewichtsproblemen en dat is weer slecht voor uw lichaam. Het is belangrijk dat u uw eetgewoontes aan gaat passen. Het gaat hierbij om leefstijl veranderingen. Heel effectief om problemen met uw gewicht aan te pakken, maar ook last om goed voor elkaar te krijgen. Ik kan u er bij helpen, maar u moet zelf het meeste werk doen. Uiteindelijk bent u zelf degene die uw lichaamsgewicht kan terugbrengen, want u stopt iedere hap zelf in uw mond. Het heeft dus te maken met uw gedrag en cognitieve gedragstherapie kan u helpen uw eetgewoonten en uw leefstijl te veranderen.
Nota bene: bekende vormen van eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa vallen onder de complexe klachten en worden niet door mij behandeld. Deze stoornissen worden behandeld door gespecialiseerde psychologen.