Een burn-out is een soort laatste redmiddel van uw lichaam en uw geest om u te behoeden voor overbelasting. Het komt vaak voor dat mensen de klachten van een burn-out al geruime tijd ervaren (denk aan hartkloppingen, paniekaanvallen, angsten, depressie, kort lontje, etc.), maar niet willen toegeven dat er iets aan de hand is. Vaak proberen mensen zich met veel kunst en vliegwerk oevereind te houden. Een burn-out krijgt u dan ook niet van het ene op het andere moment, maar een burn-out kan zich over een lange tijd ontwikkelen. Soms enige jaren.
In de meeste gevallen bent u niet meer gelukkig in uw baan. De dingen waar u eerst energie van kreeg, vallen u nu zwaar. U bent niet lekker moe, maar vermoeid of beter gezegd oververmoeid. U merkt dat u een kort lontje heeft en dat u slechter slaapt. Uw omgeving vindt u cynischer, meer gelaten of onmogelijk om mee samen te werken. Vaak ook beginnen mensen zonder duidelijk aanwijsbare reden te huilen. Allemaal dingen die u eigenlijk helemaal niet wilt. Al met al heeft u eigenlijk geen idee meer wat u aan het doen bent en waarom.
En opeens komt het balletje boven water: de stress heeft een kritische waarde bereikt. Het lukt niet meer op uw werk, u krijgt conflicten op het werk en soms ook thuis, gaat fouten maken en kunt uw hoofd er niet meer goed bijhouden. Het wordt soms zelfs onmogelijk om nog te blijven werken en u komt ziek thuis te zitten. Vaak voor langere tijd.
Het kan lastig zijn om te accepteren dat u niet meer verder kan. U voelt zich uitgeput en opgebrand. Ontspannen is een onmogelijke opdracht. Aan werken wilt u waarschijnlijk helemaal niet meer denken en de wereld om u heen lijkt bedekt met een grauwsluier.
Ook een burn-out is goed te behandelen. Het aantal sessies dat nodig is hangt af van de mate waarin de burn-out u in de greep heeft, maar over het algemeen bent u na acht tot tien sessies weer een eind op de goede weg. Als de burn-out is gerelateerd aan het werk, dan zal (in overleg met u) de bedrijfsarts worden geïnformeerd over uw behandeling. Het kan namelijk zijn dat het aanbrengen van aanpassingen op het werk deel uit maakt van uw herstel. Daarin speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol.
Het is natuurlijk de bedoeling dat u uiteindelijk weer aan het werk kunt en uw vertrouwde leven weer kunt oppakken. In bijna alle gevallen lukt dat ook. Soms zijn dan een aantal extra modules nodig en duurt de behandeling wat langer. Maar let wel: de burn-out heeft zich over een lange tijd ontwikkeld en zal niet binnen een paar weken zijn verdwenen.
Belangrijk: de meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandeling van burn-out niet. Raadplaag uw polis.