Angst en paniek

Heeft u last van angsten? Dat is erg vervelend en kan u behoorlijk belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. U wilt van die angsten af. Het kan ook zijn dat u regelmatig last heeft van paniekaanvallen. Het is heel goed mogelijk dat u al langer last heeft van dit soort klachten en dat u vindt dat er nu iets aan gedaan moet worden. Gelukkig kan dat en blijkt in de praktijk dat angsten en paniekaanvallen heel goed te behandelen zijn.

In de meeste gevallen duurt een behandeling ongeveer vijf tot acht weken (vijf tot twaalf sessies). Dat hangt een beetje af van uw klachten en u vaak u in de gelegenheid bent om naar de praktijk te komen. De meeste mensen vinden één behandeling in de week voldoende, maar soms voelt men zich prettiger als er twee behandelingen in de week kunnen worden gedaan.

Eigenlijk is angst een natuurlijke reactie die ons waarschuwt voor gevaar dat op de loer kan liggen. Het is dit soort angst dat ons er van weerhoudt om ’s-avonds een donker steegje in te lopen, een brandend huis binnen te gaan of ergens in het bos een slang op te pakken. Soms kan angst de overhand krijgen en worden we op eens bang voor van alles en nog wat. Dat kan zo erg worden dat het ons dagelijks functioneren in de weg staat. De angst houdt je bezig. Het bepaalt je leven en je gaat situaties uit de weg. Zo kan het gebeuren dat mensen bang zijn om op straat te gaan of bang om zich onder andere mensen te begeven.

De meeste mensen met angstklachten weten wel dat hun angsten eigenlijk niet realistisch zijn. U kunt dan prima beredeneren dat het allemaal wel niet zo’n vaart zal lopen. Maar toch, ondanks dat u dit weet is de angst er toch.

Gemiddeld éénop de vijf volwassenen in Nederland heeft wel eens last gehad van angstklachten. Er is in de loop der jaren veel studie naar gedaan en inzicht gekregen. De behandelmethoden die zijn ontwikkeld zijn dan ook “evidence based”, ofwel bewezen in de praktijk. Angstklachten zijn daardoor gelukkig heel goed te behandelen.

Als u nog vragen heeft over uw angstklachten dan kunt u altijd contact op nemen met de praktijk. Hoe u dat moet doen staat op de home page van deze site. U kunt ook kijken op het forum ‘angst en fobie’ (www.angstpsychologen.nl). Daar kunt u anoniem uw vraag over angst stellen aan ervaren psychologen. Uw vragen worden gratis beantwoord.